Αναζήτηση

Image

Μαθήματα Εκθεσιακής Ιστορίας - Μέρος 13ο

Μαθήματα Εκθεσιακής Ιστορίας - Μέρος 13ο

5 Ιουλίου 2021

Και μιας και μιλήσαμε για το παρελθόν και το παρόν των εκθεσιακών κέντρων, ας ρίξουμε μια ματιά και ας εκτιμήσουμε κατά το δυνατόν, τις εξελίξεις και το μέλλον, αναφορικά με αυτούς τους ιδιαίτερους χώρους.

Είναι προφανές ότι τα εκθεσιακά κέντρα ακολουθούν τους κύκλους της εκθεσιακής δραστηριότητας που εκφράζεται μέσω της ζήτησης χώρων εκ μέρους των οργανωτών. Γιατί, ας το αναφέρουμε για μια ακόμα φορά… έκθεση χωρίς οργανωτή, δεν γίνεται! Εκείνος είναι η κινητήριος δύναμη, εκείνος παίρνει τα μηνύματα της αγοράς, αφουγκράζεται τις ανάγκες προβολής των επαγγελματιών κάθε κλάδου και έτσι ξεκινά ο κύκλος των εκθέσεων.

Είδαμε, λοιπόν, ξεκινώντας από τη Δ.Ε.Θ., τη σταδιακή εξέλιξη στη δημιουργία εκθεσιακών χώρων, άλλοτε αρκετά ελλειμματικών, αναφορικά με την ικανοποίηση των βασικών αναγκών μιας έκθεσης και άλλοτε κοντύτερα στις απαιτήσεις για μια σωστή διοργάνωση, τουλάχιστον σχετικά με την επιλογή του εκθεσιακού χώρου. Γιατί, σκεφτείτε πόση πίεση υφίσταται ένας οργανωτής και πόση δυσκολία υπάρχει στη διεξαγωγή και επιτυχία μιας έκθεσης, όταν το πρώτο συστατικό, το προαπαιτούμενο, δηλαδή ο εκθεσιακός χώρος, είναι σαφώς ανεπαρκής! Η χρυσή εποχή των εκθέσεων στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, έφερε και την έκρηξη της ζήτησης και φυσικά καινούριοι χώροι ξεπήδησαν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Η κρίση των τελευταίων δέκα - δεκαπέντε ετών, με αποκορύφωμα το κλείσιμο της εκθεσιακής αγοράς για δύο περίπου χρόνια λόγω της υγειονομικής (αυτή τη φορά) κρίσης, έφερε και το κλείσιμο αρκετών εκθεσιακών χώρων, που για πολλά χρόνια ήταν το στέκι πολλών καθιερωμένων διοργανώσεων.

Εκθεσιακοί χώροι όπως το Εκθεσιακό Κηφισίας στους Αμπελοκήπους, το Εxpo Athens, το Ε.Κ.Ε.Π., έχουν πάψει εδώ και χρόνια να λειτουργούν ως εκθεσιακοί χώροι, είτε αλλάζοντας χέρια, είτε αλλάζοντας χρήση. Ο εκθεσιακός χάρτης άλλαξε πολύ τα τελευταία χρόνια και δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει και το γεγονός ότι σημαντικοί αθλητικοί χώροι, κυρίως των Ολυμπιακών Ακινήτων, που επί σειρά ετών διατίθεντο για εκθεσιακές διοργανώσεις, τώρα στα πλαίσια της επένδυσης στο Ελληνικό, έπαψαν να λειτουργούν ως εκθεσιακά, ενώ ακόμα και ο εκθεσιακός χώρος της Δ.Ε.Θ. στην Κηφισίας έχει νοικιαστεί από τον Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας για τις σχετικές ανάγκες της πανδημίας.

Αυτήν την εποχή και εν όψει του ανοίγματος και της επανεκκίνησης των εκθέσεων τον Σεπτέμβριο, δύο είναι τα βασικά εκθεσιακά κέντρα που δέχονται το βάρος των όποιων διοργανώσεων θα καταστεί δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Το Μetropolitan Expo στο Ελευθέριος Βενιζέλος και το M.E.C. Παιανίας. Μικρότεροι εκθεσιακοί χώροι όπως το Γκάζι, το Ζάππειο ή το κτήριο του παλαιού Αμαξοστασίου του ΗΣΑΠ στο Θησείο, θα κρατήσουν όπως φαίνεται και αυτοί τα events και τις διοργανώσεις που επί χρόνια γινόντουσαν εκεί. Όλα αυτά, βέβαια, αφορούν τα εκθεσιακά κέντρα στην Αττική. Αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα πράγματα δεν φαίνεται ότι θα είναι διαφορετικά. Και αυτά  ακολουθούν την νομοτέλεια των οικονομικών κύκλων.

Τώρα γίνονται οι απαραίτητες ζυμώσεις, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια σταδιακή επάνοδο της εκθεσιακής αγοράς σε μια σχετική κανονικότητα, που φυσικά δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, στις νέες ανάγκες και τις δυσκολίες της covid εποχής, ή στην καλύτερη περίπτωση της μετά-covid εποχής.

Οι εκθέσεις είναι προορισμένες να ζήσουν και θα ζήσουν!

Δημήτρης Θεολογίτης

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image
Image

Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!